Otostop ile Avrupa Turu: 2 Ayın Özeti

Avrupa haritası, otostop ile avrupa turu
Gittiğimiz Yolların Haritası

2 ay süren Otostop ile Avrupa Turu, bizi planladığımızdan farklı yerlere, şehirlere götürerek; farklı insanlar tanımamıza imkan tanıyarak sona erdi ve Türkiye’ye döndük. Uzun zamandır yollarda olduğumuzdan yazı yazmaya fırsatımız olmuyordu. İki ay boyunca bolca fotoğraf ve video çekip birçok hatıra ile geri döndük. Gezdiğimiz şehirleri, tanıştığımız insanları, yediklerimizi, içtiklerimizi, öğrendiklerimizi anlatmadan önce özet amaçlı bir yazı paylaşmak istedik.

Nasıl Gezdik? Ne Kadar Yol Gittik?

Yazımızı okumaya başlamadan önce Yolculuk Öncesi kategorimizdeki yazılara da göz atabilirsiniz. 🙂

9 Temmuz sabahı İstanbul’dan yola çıkıp toplamda 12.000 km yolculuk yaptık. Şehir içinde kalmadığımız zamanlarda şehirler arası yolların kenarlarındaki yeşillik alanlarda, orman kenarlarında vs. çadırımızda konakladık.

Almanya Essen’da bir park

Yol ve Konaklama İşlerini Nasıl Hallettik?

Avrupa’da ulaşım, tren, otobüs veya uçak ile çok kolay. Fakat düşük bütçeli seyahat etmek isteyenler için biraz zorlayıcı olabiliyor. Bizim en başında yola çıkma amacımız otostop ile Avrupa turu olduğundan şehirler arası tüm yolculuklarımızı otostop ile sağladık. Konaklama için ise üç farklı seçeneğimiz oldu: Couchsurfing aracılığıyla ev sahibi bulmak (şehir merkezlerindeki en büyük kurtarıcımız 🙂 ), çadırda konaklamak ve yolda tanıştığımız insanlara misafir olmak.

Gent Festivali ve Ev Sahiplerimiz
Brugge’deki ev sahibimiz Tamer Abi

Şehir içi toplu ulaşımlara mecburen para harcamak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü şehir içinde istediğiniz noktaya giden bir araba bulmanız imkansıza yakın ve biraz da şehirleri keşfetmeye vakit harcamamız lazım 🙂 Avrupa’nın çoğu şehrinde toplu taşıma araçlarına kaçak binmek hem çok kolay, hem çok sıkıntılı. Her şehrin ayrı bir düzeni, ayrı bir kontrol mekanizması var. Risk almak istediğiniz ölçüde, birkaç ipucunu bildikten sonra yakalanma olasılığınız oldukça düşük seviyelere inebiliyor. Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerde ceza mekanizmasının yerini rüşvet almış ne yazık ki. Bulgaristan’da nasıl rüşvet verdik? hikayesini daha sonra anlatacağız.

Geçen sene Belgrad yakınlarında kaldığımız petrolün karşı caddesi

 

Kullandığımız Ekipmanlar ve Alışveriş Tavsiyeleri – I

 

Beslenme İşini Nasıl Yaptık?

Kazandığımız paraları keyif için kullandığımız doğrudur 🙂
Dondurma önemli 🙂

Yolda tanıştığımız veya sürekli internet ortamında gördüğümüz otostop ile Avrupa turu (veya interrail) yapmak isteyen çoğu kişinin beslenme konusuna önem vermediğini gördük. Şunu belirtelim ki midemizin dolu olması, midemizin kaliteli şeylerle dolu olması bizim için her zaman en öncelikli konudur. 🙂

Otostop ile Avrupa turu kahvaltı
Kahvaltımız

İnsanların yolculuklarında hastalanmaları hatta basit ayak burkulmaları, kas kasılmaları gibi rahatsızlıklar bile (ekstrem durumlar hariç) düzgün beslenmemekten, çoğu öğünü geçiştirmekten kaynaklanıyor.

Decathlon’dan iki kişilik tencere, tava, bardak, çatal kaşık takımını, Nurgaz’dan ocağımızı alıp yollarda yemeğimizi kendimiz yaptık.

Ocakta sıcak yemeğimiz 🙂

Avrupa’nın başta Almanya olmak üzere (Almanya’daki marketlerde çoğu gıda ürününün fiyatı Türkiye’den bile ucuz.) her ülkesinde indirim marketleri bulunuyor. Tur boyunca genellikle:

  • Kahvaltılarımızı meyve suyu, sandviç, yumurta ve nutella,
  • Öğle yemeklerimizi gittiğimiz şehrin geleneksel, meşhur yiyeceklerinden tadarak,
  • Akşam yemeğimizi peynirli, yoğurtlu, salçalı, sosisli vs. makarna ve/veya sulu yemek

şeklinde yapıyorduk.

Yolda kahvaltı
8 Euro’luk alışverişimiz

Almanya için örnek vermek gerekirse 8 Euro’luk bir alışverişle iki günlük kahvaltımızı, iki öğün mantarlı tavuk yemeğimizi ve meyvemizi aldık. Diğer Avrupa ülkelerinde bu ücret çok az da olsa yükselebiliyor. Daha sonrasında anlatacağımız birkaç kere Almanya’ya girip çıkma gerekliliğimizden ötürü stoklarımızı Almanya’dan tekrar tekrar doldurabildik.

Sofya’daki kahvaltımız
İsviçre’deki Kahvaltımız

Merkezlerinde Kaldığımız Şehirler

Bulgaristan

Sofya
Sofya
Plovdiv (Filibe)
  • Plovdiv (1 gece)
  • Sofya (2 gece)

Almanya

Köln
Nürnberg
Duisburg’da polisten kaçtığımız park 🙂
Berlin Duvarı
Gittiğimiz en kuzey nokta Fehmarn Adası
  • Nürnberg
  • Köln (2 gece)
  • Berlin (3 gece)
  • Hamburg (2 gece)
  • Duisburg, Essen, Solingen, Saarbrücken
  • Fehmarn Adası (1 gece)

İsviçre

İsviçre Yolları 🙂
Lozan
Basel
  • Basel (2 gece)
  • Lozan (1 gece)
  • Cenevre

Fransa

Lyon’daki ev sahibimiz Julie
Paris 🙂
  • Lyon (2 gece)
  • Paris (2 gece)

Belçika

  • Brugge (Brüj) (3 gece)
  • Gent (1 gece)

Hollanda

Amsterdam
  • Amsterdam (3 gece)

Polonya

Wroclaw’daki cücelerden sadece biri 🙂
Krakow Meydanı
  • Wroclaw (1 gece)
  • Krakow (3 gece)

Çek Cumhuriyeti

Prag – Charles Bridge
  • Prag (2 gece)

Bazen Bileklik Sattık, Bazen “Otostop ile Avrupa turu yapıyoruz.” Yazılı Karton Açıp Oturduk

Otostop ile Avrupa Turu
Berlin Duvarı önünde oturup bileklik sattık 🙂

Bu başlıkta anlattığımız şeyleri daha çok yapmak istiyorduk ama çoğu şehirde gezmekten bilekliklerimizi satmayı unuttuk 🙂 Toplamda 3 şehirde kısa süreli meydanlarda oturmamıza rağmen cebimize yolda bizi rahatlatacak paralar kaldı. Genelde bu şekilde kazandığımız paraları kahve içmek, tatlı yemek gibi keyfimize hitap eden şeylere harcadık.

2 Aylık Otostop ile Avrupa Turu Bize Ne Kadara Mal Oldu?

Yolculuğa çıkmadan önce ihtiyacımız olan şeyler çadır, tencere tava takımı ve kendimizi rahat hissedebilmek için seyahat sağlık sigortasıydı.

Seyahat sağlık sigortalarını biraz araştırdıktan sonra bize en makul görünen Allianz sigorta oldu.

  • Seyahat Sağlık Sigortası: 61 Euro

Çadır ve tencere tava takımı ihtiyacımızı Decathlon’dan karşıladık. Bunun içinse yola çıkmadan önce bir fiyat araştırması yapıp en uygun fiyatın Bulgaristan Decathlon şubelerinde olduğunu gördük.

  • Arpenaz 2+ Kamp Çadırı ve 2 kişilik Tencere, Tava takımı : 54 Euro

 

  • Yiyecek, İçecek ve Şehir içi toplu taşıma için harcadığımız para: 559 Euro

 

  • Bileklik satarak kazandığımız ve tanıştığımız insanların cebimize zorla sıkıştırdığı paralar: 72 Euro

Avrupa’da Otoyolda Yaya Olarak Bulunmak Yasak !

Bu konu biz Türkiye’de otostop çekenler için başlarda alışması zor bir şey gibi görünüyor. Bulgaristan, Romanya ve Fransa’da bu konuda çok büyük sıkıntı çekmezsiniz, polis genelde bakıp geçer. Fakat diğer Avrupa ülkelerinde durum biraz farklı. Genelde insanlar birbirini polise ihbar etmek konusunda biraz fazla meraklı. Almanya’da ve Polonya’da otoyola çıktığımızın daha 5. dakikası dolmadan polis dibimizde belirip bize ceza yazma hazırlığına girişmiş oluyordu. Bizi o noktaya bir şoförün bıraktığını, çaresiz kaldığımızı, yanımızda hiç para olmadığını söyleyip bir şekilde kurtulduk. Bir keresinde de çantaları sırtlayıp koşarak kaçtık.  🙂

  • Almanya’da otoyolda yaya olarak bulunmanın cezası: 50 Euro
  • Polonya’da otoyolda yaya olarak bulunmanın cezası: 50 Zloty

Diğer ülkeleri test etme fırsatımız olmadı fakat merak eden araştırabilir ya da bilen, daha önce denk gelen varsa yorum olarak yazarsa yazıya ekleyebiliriz.

Otostop ile Avrupa Turu Bize Neler Kazandırdı / Öğretti?

Bu başlık altına yazılabilecek yüzlerce şey bulabiliriz ama birkaç ana başlık, durumu özetlemek için yeterli olur diye düşünüyoruz.

  • Düşük bütçelerle, tutumlu davranarak yaşanabileceğini, gezilebileceğini gördük.
  • Avrupa’daki ya da Dünya’nın hiçbir yerindeki bir millet size düşman değil. Bu sizi korkutmak ya da öyle olmasını istemek için uydurulmuş bir yalan.
  • Zorluk nedir, çaresiz kalmak nedir? Hiç kimsenin size yardım etmek istemediği, sinirlerinizi test etmenize olanak sağlayan koşullarda kalmak nedir?
  • Ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının ne kadar açıldığını gördük. Bazı ülkelerin insanca yaşaması için katetmesi gereken çooook yol olduğunu gördük.
  • Doğu Avrupa’nın insanı Batı Avrupa’nın insanından daha sıcakkanlı, daha dayanışma yanlısı. Bu yüzde yüz doğru bir tanımlama olmasa da Batı Avrupa’ya yaşamaya gelmiş diğer milletten insanlar daha yardımsever oluyor.
  • Avrupa’da, özellikle Almanya’da yaşayan “Türklerin” büyük çoğunluğu sizden bir fayda görmeyecekse size yardım da etmeyecek. Çok zor durumda bile kalmış olsanız “Aha Türkçe konuşan birini bulduk, yardımcı olmasa da bir yol gösterir.” demeden önce her türlü terslenmeye açık olun.
  • Avrupa’da yaşayan Türklerin büyük çoğunluğu kendi paralarının 4 kat değerli olduğu bir ülkeye gelip zenginler gibi tatil yaptığından Türkiye’yi mükemmel gelişmiş bir ülke, kendi yaşadıkları ülke gibi sosyal bir ülke olduğunu zannediyorlar. Hatta ülkedeki imkanları anlattığınızda sizi yalancı bile çıkaracaklardır.
  • Biz geldik 🙂

     

Avrupa turumuzun hikayelerini okumak için bu sayfaya girebilirsiniz.

Turumuzla ilgili şu ana kadar yazdığımız hikayelerimiz sırasıyla :

İlk İki Gün: İlk Durak Plovdiv (Filibe)

Rota Plovdiv’den V. Tarnovo’ydu, Sonradan Oldu Sofya

Sofya’da Kontrolcüye Nasıl Rüşvet Yedirdik?

2 Gece 3 Gün Tır Yolculuğu: Sofya’dan Almanya’ya

Günübirlik Nürnberg (Nuremberg) Gezisi

Nürnberg’den Brugge’a Tüm Gün Otostop

Son Yazılarımızdan Haberdar Ol!

E-MAIL Listemize kayıt olursanız, haftalık yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz !

2 thoughts on “Otostop ile Avrupa Turu: 2 Ayın Özeti

  1. Merhaba 2 ay boyunca harcadığınız 560 euro adam başı gıda gideri mi yoksa iki kişi için toplam maliyet mi

    1. İki kişi toplam harcamamız. Ocak ve tüp taşımak harcamayı aşırı şekilde düşürmeyi sağlıyor. Avrupa’da market alışverişi çok ucuz.

      Tabii bu miktarın düşük olmasında kaldığımız ev sahiplerinin bize yemek yapması, dışarıda yemek ısmarlamaları gibi etkenler de var.

Bir Cevap Yazın