Avrupa’da Otostop Çekmek: Hangi Ülkede Nelere Dikkat Edilmeli

Bu yazımızda son iki yıl içinde Avrupa’nın çeşitli ülke ve şehirlerinde otostop çekerek yolculuk yaptığımız zamanlardan biriktirdiğimiz küçük notlarımızı, hatıralarımızı birleştirdik. Son Avrupa turumuzda ve diğer yazılarımızda yaptığımız yolculuklarla ilgili daha çok ayrıntıya ulaşabilirsiniz.

Otostop ile Avrupa Turu: 2 Ayın Özeti

Bulgaristan

Bulgaristan, otostop konusunda Avrupa’nın en zor ülkelerinden biri. Bulgaristan’da ana otoyollar üzerinde değilseniz ve otoyola yakın bir noktaya herhangi bir toplu taşıma aracıyla ulaşma imkanınız varsa kullanın. Otostop çeker şehirden çıkarız diye düşünmeyin, küçük büyük farketmez şehirlerden otobana çıkmak çok zor.

Ayrıca bir şehre otostop çekerek gidecekseniz kullanacağınız yollar Burgas – Sofya Edirne – Sofya Vidin – Sofya veya Varna – Sofya doğrultusundaki büyük otoyolları kullanın. Yok ben Plevne’den Plovdiv’e direkt geçerim; Plovdiv’den Veliko Tarnovo’ya aradaki yoldan geçerim demeyin. İşler düşündüğünüzden çok daha zor olabilir.

Dağlık ve yolların bozuk olmasından ötürü; zaten otostop çekmenin zor olduğu bir ülkede, araç trafiğinin daha sakin olduğu yolları kullanmanızı önermiyoruz.

Otobanda otostop çektiğinizde polis pek umursamıyor. Fakat canı rüşvet çeken polislerden birine denk gelirseniz sizden birkaç euro koparmaya çalışabilir.

Rota Plovdiv’den V. Tarnovo’ydu, Sonradan Oldu Sofya

Sırbistan

Sırbistan, otostop çekmenin zor olduğu ülkelerden biri. Biri sizi arabasına aldıysa büyük ihtimalle Makedon, Arnavut veya Romandır. Otobanda otostop çektiğinizde polis çok bir şey demese de yol kenarındaki petrollerden birinin otoban çıkışında beklemek çok daha sağlıklı olacaktır. Sırbistan’ı otostopla gezmek istiyorsanız biraz fazla vakte ihtiyacınız olabilir.

En Uzun Bekleyişli Otostop : Ohrid – Belgrad

Makedonya

Ohrid Otostop

Komşusu olan ülkelere kıyasla Makedonya’da otostop çekmek, daha kolay ve daha keyifli. Makedonya’da sizi aracına alacak insan Makedon, Arnavut ya da Türk’tür. “Gurbetçi” Türklerin aksine Balkanlardaki Türkler çok daha sıcakkanlıdır. Ayrıca Türkiye’den geldiğinizi öğrendiklerinde nasıl mutlu olduklarını, size nasıl yardım etmek istediklerini gördüğünüzde uzun süre araç beklemiş olsanız dahi keyfiniz yerine gelecek. Sizi alan kişi Türk olmasa bile komşusu Türktür ve bir Türk’ten iyilik görmüş olma ihtimali %100’e yakındır.

Otoban üzerinde otostop çektiğinizde çok ekstrem bir durum olmadıkça polis sizi rahatsız etmiyor.

Almanya

avrupada otostop
Kafamıza waffle attılar evet 🙂

Almanya’yı otostop çekmek konusunda bir kaç parçaya bölmemiz gerekiyor. Avrupa’nın orta yerinde her ülkeden göçmeni bulunan, yüz ölçümü büyük bir ülkeyi kültürel anlamda tek parça düşünemeyeceğimiz gibi otostop konusunda da tek parça düşünemeyiz. Gözlemlerimiz de o yönde oldu 🙂 Ayrıca Almanya’da otostop çekmenin cezası, daha doğrusu otoyolda yaya olarak bulunmanın cezası 50 Euro ve polisler birkaç dakika içinde gelip, cezanızı yazıp gidiyor. Eğer otoyol üzerinde, emniyet şeridinde bekliyorsanız ve yakınlarınızda yürüyerek gidebileceğiniz herhangi bir park veya dinlenme tesisi yoksa, size ceza kesmek için gelen polise sizi oraya bir Alman’ın bıraktığını; başka bir yere gitme şansınız olmadığından ve bırakanın Alman olduğundan ötürü yasak olmadığını düşündüğünüzü söyleyip masum rolü yapın. Belki bir şansınız olabilir. Denememenizi öneririz çünkü en fazla 10 dakika içinde bir araç bulamadıysanız muhattap olarak karşınızda polisi göreceksiniz. 🙂

Almanya Otobanı

Batı Almanya

Dortmund – Duisburg – Düsseldorf – Köln – Bonn ve Frankfurt – Mannheim – Stuttgart Üçgenleri

Haritayı açıp bu iki üçgenle tanımladığımız bölgeye baktığınızda çok sık şehir yerleşimleri (bazı yerlerde 15 km. aralıklarla) olduğunu göreceksiniz. Bu kadar sık şehir yerleşimi olması sebebiyle de ya otoban kenarı petrol istasyonu yok ya da durduğunuz petrol istasyonları şehrin içinde/insanlar o şehire gidiyor.

Bu petrollerin çıkış noktalarında emniyet şeridi ya da sizi almak için durabilecekleri için ekstra bir nokta bulunmadığından da sizi almak için duramıyorlar. (Daha doğrusu kurallardan kaçmamak için durmuyorlar.)

Böyle bir yerde saatlerce beklemek zorunda kaldık

Eğer bu şehirlerden birinden otostop çekip, yakındaki başka bir şehre gitmeyecekseniz duran aracın daha uzak bir noktaya gidiyor olmasına dikkat edin. “Yaa, gidelim. Orada illa ki duracağımız bir nokta vardır demeyin. Tekrar hatırlatıyoruz Almanya’da otoban üzerinde yaya olarak bulunmanın cezası 50 Euro.

Ayrıca yazı da kışı da (özellikle Köln) oldukça yağışlı bir bölge. Köln’e gidin, Köln’ü yaşayın, Köln’de gezin fakat şehirden çıktığınızda olabildiğince bu bölgeden uzaklaşın. Yoksa Köln etrafındaki dağlarda birkaç gün boyunca sağanak yağmur altında, şehir merkezi görmeden, hatta bir araç koltuğuna oturmadan beklemeniz güçlü olasılıklardan. Ayrıca bu bölgede yaşayan hemşehrileriniz, büyük ihtimalle size yardım etmeyecek ya da yardım ettiğini zannederken sizi daha zor duruma sokacaktır. Essen’da bulunan Aydın Ocakbaşı’nın sahibi Aydın Abi hariç. 🙂

Saarbrücken, Trier, Aachen, Münster

Batı Almanya’nın diğer şehirlerine kıyasla daha rahat otoyol kenarı tesisler bulabileceğiniz; insanlarının daha yardımsever olduğu şehirler. Bu şehirlerden, Fransa’ya, Belçika’ya, Hollanda’ya rahatça araç bulabilirsiniz.

Kuzey ve Doğu Almanya

Almanya’da otoban numarasını yazmak büyük kolaylık sağlayacaktır.

Şöyle Köln’ü az geçince, Hamburg’dan Rostock ve Berlin’e, oradan da Dresden’e inen bölge. Kuzeyi soğuk olduğundan dayanışma ruhu mu artmış bilemeyiz ama insanları çok sıcak. Ayrıca bu bölgelerin çok uluslu hale gelmiş olmasından da kaynaklı, farklı insanlara karşı hoşgörü var. Yolun “Burada Alman durmaz, boşuna bekliyoruz.” dediğiniz noktalarda bile pat diye durup sizi alırlar.

Güney Almanya

Yolların gayet geniş olduğu, her tarafta rahatça dinlenme tesisi ve park bulabileceğiniz bu bölgede insanlar oldukça katıdır. Yabancıya karşı bir geri çekilme isteklerinin yanı sıra aşırı disiplinli olmaları sebebiyle sizin yol kenarında otostop çekiyor oluşunuz onların gözünde özetle soytarılık.

Münih, Nürnberg gibi şehirlerde olur da otobandaki emniyet şeridine çıkarsanız; sizi almadıkları gibi bir de polisi arayacaklardır.

İsviçre

Lozan

Aşırı kuralcı bir ülke. Her şeyin kurallarla net olarak düzenlendiği bir ülkede insanlar da doğal olarak kuralların dışına çıkmayı bilmiyorlar. Otostop çekiyorsanız sizi alacakları net bir duraklama noktası olmalı. Otobana, emniyet şeridine vs. adım atmayı denemeyin; anında ispiyonlarlar. 🙂 Eğer gittiğiniz noktaya gidiyorlarsa sizi alacaklardır ama alan insanlar büyük ihtimalle göçmendir. Hiç o kadar zengin insanlara yakışır mı böyle yardımcı olmak falan. 🙂

Fransa

Lyon’dan Paris’e

Türkiye’de nasıl rahat otostop çekiyorsanız Fransa’da da öyle otostop çekebilirsiniz. Otoban kenarında ya da diğer Avrupa ülkelerinde polisin sıkıntı çıkaracağı noktalarda otostop çektiğinizde en fazla gelip uyarırlar. Bir sonraki polise kadar rahat otostop çekersiniz, sonra başka bir polis gelip uyarır. 🙂

Anayola 5 kere çıktık her seferinde polis sadece içeri kovaladı 🙂

Eğer Fransız gibi görünmüyorsanız bir Fransızın sizi alması çok zor. Genç olanlar, yaşlı olanlara göre biraz daha dost canlısı oluyorlar. Fransa’nın bazı petrollerinde birden fazla otostop çeken gezgine rastlamanız mümkün. Almanya’ya, İsviçre’ye nispeten daha kolay.

Belçika ve Hollanda

Resmi otostop noktası
Liftplaats

Belçika ve Hollanda insanı candır, canandır. Trafik kurallarına aşırı dikkat eden Belçika ve Hollandalılar, eğer kurallar ve yolun durumu gereği durabilecekleri bir noktadaysanız sizi almaktan çekinmeyeceklerdir. Almasalar bile herkesin yüzünün güldüğü bu topraklarda beklemek canınızı sıkmayacak. Hatta tehlikeli bir yerde durduğunuzu düşünüp, “Aldık bir risk ama hadi hayırlısı.” deyip sizi daha güvenli bir noktaya bırakmak isteyenler olacak.

Ayrıca Hollanda’nın bazı şehirlerinde resmi otostop noktaları bulunuyor.

Kendi dillerinde Liftershalte, Liftplaats diyorlar.

Liftplaats bulunan şehirler: Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Zoetermeer

Polonya

Polonya, bizim için Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmiş halidir. Siz daha otostop çekmeye başladığınız an eğer aynı yöndeyseniz biri duracaktır. Kısacası, eğer Polonya’da gideceğiniz noktaya 10 dakika içinde araç bulamadıysanız büyük ihtimalle yanlış yönde ya da yanlış noktada bekliyorsunuz.  

Polonya’da bir petrol

Türkiye’ye benzettiysek otobanda durmak konusunda değil. Otobana çıktığınız andan 2 dakika sonrasında trafik polisi gelip hiçbir şey demeden pasaportlarınızı isteyip ceza işlemlerine başlıyor. Öyle bir hataya düşecek olursanız cüzdandaki en küçük paranızı çıkarıp son paranız olduğunu, kredi kartınızın da olmadığını söyleyin. Çünkü nakit yok dediğinizde kredi kartı soruyorlar. Biraz aptal turist taklidi, biraz fakir taklidi. Ceza yememek için yapabilecekleriniz bunlar ama kesinlikle garantisi yok.

Olur da param çok, ceza ödemek istiyorum diyen varsa Polonya’da otobanda yaya olarak bulunmanın cezası 50 Zloty

Yollardan Fotoğraflar

Yollarda bolca böğürtlen yedik.
Liftplaats Amsterdam
Hollanda – Almanya sınırı
Lyon çıkışındaki otoban gişeler
Puttgarden – Danimarka Feribotu
Fehmarn adası

Sırbistan sınır kapısına doğru
Son Yazılarımızdan Haberdar Ol!

E-MAIL Listemize kayıt olursanız, haftalık yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz !

Bir Cevap Yazın