Dünya’yı “ORALI” Gibi Gezin: Couchsurfing Nedir?

Yurt içi veya yurt dışı, herhangi bir şehre gitmeyi planladığınızda o şehri gezmek için nasıl bir plan yapıyorsunuz?

Bu sorunun cevabı en ana hatlarıyla iki tanedir. Kimi otel, hostel rezervasyonlarını yaptırıp, seyahat bloglarını okumayı veya tur şirketleriyle gezmeyi sever.

Kimi ise gezeceği şehirle ilgili blog yazılarını okuduktan sonra kendine kalacak yerel yerler arar, şehirdeki “oralı” insanlarla tanışıp onlardan fikir alır. Otel rezervasyonu yerine açar, couchsurfing, hospitalityclub gibi seçeneklerden kendine ev sahibi aramaya başlar.

Bu yazımızda; eğer ikinci seçenekteki gibi bir gezginseniz veya böyle gezen insanları ağırlamaktan, onlara yardımcı olmaktan keyif alıyorsanız size yardımcı olacak platformlardan birini -belki de şu aralar en büyüğü- tanıtmaya çalışacağız.

CouchSurfing Nedir?

Basitçe açıklamak gerekirse Couchsurfing, gezginlerin; birbirleriyle tanışmalarını, karşılıklı misafir etmelerini/olmalarını kolaylaştırıcı imkanlar sunan sosyal bir platformdur. Kendi anlatımlarıyla “Gezginler ve ziyaret ettikleri yerel topluluklar arasında bağlantılar kurmak için dünya çapında bir ağ.

Son zamanlarda sitenin getirdiği bağış karşılığı onaylı üyelik özelliğini saymazsak siteyi kullanmak tamamen ücretsiz. Ücretsiz bir şekilde üye olabilir, insanları evinizde ağırlayabilir veya onlarda kalmak için istekler gönderebilirsiniz. Couchsurfing para vermeden onaylı üye olmak, nasıl ve niye onaylı üye olmak gerekir? sorularını da yazının devamında açıklayacağız.

Niye Couchsurfing Kullanmalıyız?

Bu sorunun yüzlerce cevabı olabilir. Çoğunluğun sayacağı nedenler içinde en üst sırada seyahat boyunca kalacak bedava yer olacaktır. Düşük bütçeli seyahat etmek isteyen çoğu gezginin en önemli kullanma sebeplerinden biri bu olsa da asıl amacı kesinlikle bu değildir Couchsurfing’in. Platformun ve bizim tüm gezilerimizde Couchsurfing kullanmamızın maddiyattan bile önemli bir sebebi var ki bu da: O şehirde, oralı gibi yaşamak.

Couchsurfing, size, gittiğiniz şehirde oradaki insanlarla tanışmak, onların evinde kalmak gibi seçenekler sunuyor. Bu da demektir ki ev sahibiniz sayesinde yerel insanların yaşadığı gibi yaşayacak, onlar gibi kahvaltı yapacak, onların gittiği mekanlarda takılabileceksiniz. Seyahat blogları, gezi yazıları veya tur firmaları size ne kadar çok seçenek sunsa da hiçbiri, uzun zamandır o şehirde yaşamış, onlarca kişiyi misafir etmiş biri kadar “nokta atışı” gezi rotası çıkaramaz.

couchsurfing plovdiv
Plovdiv’deki misafirler 🙂

Ayrıca hiçbir konaklama şekli size bir Bulgar’ın yaptığı yemeği bir Koreli’nin yıkadığı, Alman ile Türk’ün duruladığı bir ev ortamı sunmaz.

Couchsurfing Kullanmaya Nasıl Başlamalıyız?

Öncelikle Couchsurfing internet sitesine girip, üye oluyoruz. İstersek facebook hesabımızla da giriş yapabiliyoruz.

Elimizde boş -facebook hesabımızı bağladıysak sadece profil fotoğrafımızın olduğu- bir couchsurfing hesabımız var.

 

Şimdi hesabımızı doldurmak için önce yoksa profil fotoğrafımızı koyuyoruz. Sonrasında profilimizde bulunan, kişisel bilgilerimizin olduğu alanı dolduruyoruz. Bunlar; Kişisel bilgiler, hobilerimiz, ilgi alanlarımız, niye couchsurfing? gibi profilinizi gezecek insanlara kendinizi tanıtacak bilgiler.

Buradaki bilgiler sizi siz yapan, size misafir olmak isteyen veya sizi misafir edecek kişilerin önemsediği bilgiler. Profilinizi doldururken kendinize “İnsanlar benimle niye tanışmak istesin?” sorusunu sorabilirsiniz. Profilinizi doldurmanız daha kolay olacaktır. 🙂

 

Ayrıca alkol, sigara kullanıp kullanmadığınız, evcil hayvanlara karşı alerjiniz olup olmadığı, vegan olduğunuz veya çılgınlar gibi et tükettiğiniz gibi tercihlerinizi yazarak kendinizi daha iyi tanıtabilirsiniz.

İsmi her ne kadar “Couch”Surfing olsa da kaldığınız yer her zaman “Couch” olmuyor

Plovdiv’de kaldığımız oda

Bazen bir yer yatağı, bazen basit bir minder bazen de matınızı serip yatabileceğiniz düz bir zemin sunabiliyor size ev sahipleri. Bunun yanında kocaman ve uyanmak istemeyeceğiniz kadar güzel bir yatak veya müthiş manzaralar eşliğinde uyanabileceğiniz odalarla da karşılaşabiliyorsunuz. Son turumuzda bolca Couchsurfing kullanıp, birçok milletten yeni insanlar tanıdık.

Otostop ile Avrupa Turu: 2 Ayın Özeti

 

Profilimiz Tamam, Nasıl Ev Sahibi Bulacağız?

İdeal ev sahibini bulmak çok da zor değil aslında. Doğru şekilde aramak, kendini doğru şekilde ifade etmek en önemli noktalar.

  • Profilinizi doldurmak için vakit harcayın. Düşünülerek yazılmış profillerle, sırf doldurmak için doldurulmuş profiller belli oluyor. Kimse sizden mükemmel, müthiş bir insan olmanızı beklemiyor. Sadece kendinizi anlatın yeter. Müstakbel ev sahiplerine sizi tanımalarına yetecek kadar doğru bilgi verseniz bile yeter.
  • Kendinizle -ve insanları misafir ediyorsanız evinizle- ilgili bolca fotoğraf koyun. Bu fotoğraflar, gezdiğiniz yerlerle ilgili olabilir, yaptığınız sporla veya hobiyle ilgili olabilir. Hatta couchsurfing sayesinde tanıştığınız insanlarla fotoğraflarınız varsa daha güzel olur.
  • Aradığız ev sahibiyle ilgili özellikleri yeterince filtreleyin. Ev sahibi aramak için kullanılan Find Host bölümünde; yaştan, cinsiyete, ilgi alanlarından bildiği dillere kadar pek çok filtreleme seçeneği mevcut. Nasıl birinin evinde kalabilirim? sorusunun cevabına göre bir filtreleme yapabilirsiniz.
  • Müstakbel ev sahibinizin profilini tam olarak okuyun. Emin olun profil okumadan yapılan istekler, gönderdiğiniz kişi yeni üyeyse anlamayabilir ama zamanla çok kolayca anlaşılabiliyor. Biz ne kadar bedava kalacak yer olarak görsek de insanlar beraber vakit geçiremeyecekleri, hiçbir ortak ilgi alanı olmayan insanları evinde misafir etmek istemiyor. Bazıları profiline, sırf okunduğunun anlaşılması için isteklerinizde yazmalarını istedikleri gizli kelimeler bile koyuyorlar. (Korkmayın bunlar çok da bulmaca gibi olmuyor. Sayfayı kaydırırken bile gözünüze batıyor 🙂 ) Kısacası, Niye sende kalmak istiyorum? temalı bir istek yazısı gönderin.
    Ayrıca birinin profiline “Geleni kesiyoruz.” yazdığını farzedelim. Sizi kesecek birinde kalmak ister miydiniz? 🙂
  • Bir ev sahibi bulduğunuzda ekstra bir iletişim aracı daha isteyin. Bu facebook adresi olabilir, telefon numarası olabilir. Telefon numarası olsa çok daha iyi olur çünkü internetle ilgili bir sıkıntı olduğunda en kolay ulaşım aracı telefon numarasıdır. Herhangi bir aksaklıkta can kurtarır. 🙂
Prag’daki ev sahibimiz Tomas ve diğer misafirimiz Fransız Maxime

Hiç Tanımadığımız Birine Nasıl Güvenebiliriz?

İnsanların Couchsurfing kullanmak/kullanmamak arasında kalmasındaki en önemli soru işareti belki de bu. Bütün otostop hikayelerimizde de anlattığımız gibi konu aynı aslında. Siz yabancı birine misafir oluyorsanız, o kişi de aynı şekilde yabancı birini eve misafir ediyor. Ya da tam tersi siz yabancı birini misafir ediyorsanız, o kişi de aynı şekilde yabancı birine misafir oluyor.

Köln’de kaldığımız evin balkonu

Bu hayatımızdaki en basit güven kuralıdır. Fakat Couchsurfing için daha spesifik cevaplara ihtiyacımız olabilir. Bunun için ilk olarak platformun bize sunduğu couchsurfing onaylı üyelik seçeneği var.

Couchsurfing Onaylı Üyelik Nedir?

Yıllık 20$ ücreti bulunan onaylı üyeliğin avantajı size kredi kartınızı onaylama şansı vermesi. Bunun yanı sıra telefon numaranızı, kimlik bilgilerinizi ve ev adresinizi de onaylama imkanı sunuyor. Yeni gelen sistem ile eğer onaylı üyelik sahibi değilseniz iki hafta boyunca kullanabileceğiniz 10 adet misafirlik isteği hakkınız oluyor. Onaylı üyelikte ise herhangi bir sınırınız yok. Bu da birden fazla şehir gezecek olan üyeler için çok büyük bir kısıtlama.

Para Vermeden Onaylı Couchsurfing Üyeliği

Couchsurfing, her ne kadar işi paraya dökmüş gibi görünse de bir yandan da sistemi aktif kullananlar için bir güzellik yapmış. Biri size kalma isteği göndererek misafir olmuşsa ve sonrasında olumlu referans yazmışsa; sistem karşılıklı referans yazıldığı gün size 3 aylık onaylı Couchsurfing üyeliği veriyor. Pek etik değil; ayrıca referanslarınızı inceleyenlerin, boş hesaptan gelen yorumlar sayesinde onaylı üye olduğunuzu gördüklerinde profilinize olumlu bakmayacaklarını unutmayın. Ama bunun da en kolay yol olduğu aklınızın bir köşesinde dursun 🙂

Basel’de bir Türk restoranı

Birini Misafir Edeceğiz ya da Misafir Olarak Kalmak İstiyor. Profilinde Nelere Bakmalıyız?

Bu kısım tamamen sizin öngörünüze, insan sarraflığınıza kalmış bir konu. Birkaç noktaya dikkat ederseniz, sıkıntı yaşama ihtimaliniz çok düşük. Burada yazdıklarımın aksine bomboş bir profil bile tüm tanıdığınız insanlardan daha güvenilir olabilir tabii.

  • Profili yeterince dolu mu?
  • Profilinde yazdığı gibi bir insanı evimde misafir eder miyim, tanışmak ister miyim?
  • Fotoğraflarına baktım, beni rahatsız eden bir şey var mı? Enerji alabildim mi? 🙂
  • Referansları nasıl? 
  • Olumlu referans bırakanlar gerçek insanlar mı? Girip onların profilini, onlara referans bırakanları da inceleyebiliriz.

Son turumuzda bu konuyla ilgili yaşadığımız dört farklı anıdan bahsedelim.

Lyon’daki ev sahibimiz Julie 🙂
  • İlki Amsterdam’daydı. Onlarca kişiye yazmış olmama rağmen bir Hintli çocuktan başka olumlu cevap yazan yoktu. Onun da profil fotoğrafında kaldığı apartmanın resmi vardı sadece. Kendisiyle couchsurfing üzerinden yazışırken her telefon numarasını istediğimde geçiştirip “Şu saatte, şu durakta buluşuruz.” diyordu. Yeterince güvensiz bir durumdu fakat ikinci bir seçeneğimiz yoktu. Metroya doğru yürürken başka birinin cevap yazması üzerine hemen yolumuzu değiştirip diğer ev sahibinde kaldık.
  • İkincisi Lyon’daydı. Lyon’a hava kararmadan önce ulaşmıştık. Onlarca kişiye kalma isteği gönderdim ki artık ellerim yorulmuştu. Birkaç tane referansı olan fakat profilindeki fotoğrafından çekindiğim bir kadına kalma isteği göndermemiştim. Saat 23:40 olmuş, bir yere gitmek istesek metrolar 20 dakika sonra bitecekti. Kimse olumlu dönmeyince bir de ona yazayım dedim. Neredeyse yazmamla cevap vermesi bir oldu. Bilin bakalım ne oldu? Kaldığımız ev sahipleri içinde Julie’yi en üst sıralara koyabiliriz. 🙂
  • Üçüncüsü ise Prag’daydı. Hava şansımıza bozmuş, kalacak yer bulamamıştık. Bir alışveriş merkezinde yiyecek bir şeyler alıp vakit geçirirken bir yandan da insanlardan cevap bekliyorduk. Bir tane sadece profil resmi olan boş bir profil olumlu cevap verdi. İçinde de olumsuz bir tane referansı vardı. Yağmurda dışarıda kalmaktansa tabii ki gidecektik. Yine tam gitmeye hazırlanırken başka biri daha olumlu dönüş yaptı. Bu seferki profilin iki tane referansı olmasına rağmen daha güvenilir durduğundan oraya gittik. Evet Thomas da ideal ev sahiplerinden biriydi.
  • Dördüncü ve tüm bu yazdıklarımızla tezat bir anımızdan daha bahsedelim. Başımıza bir dert çıkarmadığı sürece bizi dışarıda bırakmamış kimseye kötü bir şey söylemek istemeyiz. Lakin eve gideceğimiz için modumuzun düştüğü başka bir ev sahibiyle şu yaşımıza kadar karşılaşmadık. Hamburg’da 200 tane referansı olan bir Couchsurfing kullanıcısı bizi evine davet etti. Hatta iki gece kalıp rahatça Hamburg’u gezebildik. Size ev sahibimizin profilinde yazan ama şiddetinin bu kadar yüksek olduğunu tahmin edemeyeceğiniz bir cümleyi yazmak istiyorum. “Her konuda bir şeyler anlatabilen, yeri gelince susmayan biri olabilirim.” Evde olduğumuz her an nefes almadan konuşan, bizi konuşturmayan bir insana o kadar yorgunluğun üzerine dayanamıyorduk.

Couchsurfing Profillerimiz

Ahmet Keçeci

Ezgi Gültekin

Lyon
Krakow’da tanıştığımız Berna ve Eşi Hasan 🙂
couchsurfing gent
Gent’teki ev sahibimiz ve Gent Festivali’nden bir hatıra
Basel
Son Yazılarımızdan Haberdar Ol!

E-MAIL Listemize kayıt olursanız, haftalık yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz !

One thought on “Dünya’yı “ORALI” Gibi Gezin: Couchsurfing Nedir?

Bir Cevap Yazın