Samsun : Vezirköprü – Şahinkaya Kanyonu

Otostop ile Karadeniz turumuzun rotası Sinop’tan sonra Samsun’un Vezirköprü ilçesine 17 km uzaklıktaki Şahinkaya Kanyonu. Harita üzerinde Şahinkaya Kanyonu araması yaparsanız farklı adresler çıkabiliyor. Google Haritalar’a Şahinkaya Kanyonu Tekne Turları adında bir işaretleme yapılmış ama bulamayanlar için; Vezirköprü, Türkmen Köyü/Mahallesi’ne ulaşmak gerekiyor.

Şahinkaya Kanyonu - Kanyon'a Otostopla Ulaşım
Türkmen Mahallesi ve Kanyon Ulaşım

Vezirköprü İlçesi’ne vardıktan sonra Türkmen Mahallesi yol ayrımına kadar (Kanyon tabelası da bulunmakta) yürüyüp, buradan otostop çekmeniz gerekiyor.

Biz Sinop’tan yola çıkıp, kolay bir şekilde Şahinkaya Kanyonu’na 2 km mesafede olan Türkmen Köyü’ne ulaştık.

Sinop’tan gelenler için yol boyu manzara çok güzel, nehir sol tarafta akarken yolun ve manzaranın tadını çıkarın.

Otostop - Tır'a otostop - yol manzarası
Otostop ile bindiğimiz tırdan bir fotoğraf

Otostop ile gezerken; aylarca evinden uzak şoförlere, zengin iş adamlarına da rastlayabiliyorsunuz, Çocukları hapishanede olduğu için anlatacak çok hikayesi olan insanlara da…

Türkmen Köyü Sonrası Şahinkaya Kanyonu’na İniş

Türkmen Köyü, eğer Şahinkaya Kanyonu için geziye giden bir arabaya denk gelmezseniz otostop çekerek ulaşabileceğiniz son nokta. Burdan sonra gerçekten yorucu olabilen 2 km.lik bir yol sizi bekliyor. Yolun aşağı doğru eğimli olması, çantalarla birlikte olunca büyük zorluk yaratıyor.

Şahinkaya Kanyonu - Otostop ile Şahinkaya Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu’na iniş

Şahinkaya Kanyonu - Otostop ile Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu - Otostop ile Şahinkaya Kanyonu
Sırt çantalı gezgin olmak bazen çok yorucu olabiliyor 🙂

Eğer bizim kadar şanslıysanız ve hava güneşliyse; yol boyu çok güzel bir manzara eşliğinde Şahinkaya Kanyonu’na inebiliyorsunuz.Şahinkaya Kanyonu - Otostop ile Şahinkaya Kanyonu

Kanyon’a gelirken aşağıda su kaynağı olduğunu zannediyorduk. Kalacağınız zamana göre hesaplayıp, yanınıza içme suyu depolarsanız güzel olabilir. Belediyenin çalışmaları devam ediyordu ama içme suyu bağlanıp bağlanmamış olduğundan emin değilim.

Kanyon’a indiğinizde sizi bir tabela karşılıyor.

Şahinkaya Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu Tabelalar 🙂

Buranın durumuyla ilgili sınırlı bilgiyle geldiğimiz için ateş yakıp yakamayacağımız, yemeği nasıl yapacağımızla ilgili bilgimiz olmadığından yanımıza sadece konserveler ve biraz bisküvi almıştık. Çadır kurabileceğiniz en rüzgarsız yer tekneleri geçtikten sonraki ormanın içi. Ne yazık ki günübirlik piknikçiler Şahinkaya Kanyonu’nu gezginler kadar önemsemiyor. Burası haftasonları, özellikle pazar günleri çok kalabalık oluyor ama biz hafta içi gittiğimiz için sadece teknelerle ilgilenenler vardı.

Buraya geldiğinizde ilk başta herkesin sıcakkanlı yaklaşması, turizm bölgelerinde alıştığınız çakallıkların baş göstereceği hissine kapılmanıza sebep olabiliyor. Aklınızda olsun, buradaki insanlar size tamamen misafirperverlikle, ev sahibi olarak yaklaşıyorlar.

Şahinkaya otostop - Kanyon
Konservelerimizi yerken, kanyonda gün batımı

Gezgin’in Karşılaşabileceği En Güzel Şey : Misafirperverlik

Şahinkaya Kanyonu - Kaptan
Kaptan Mehmetler 🙂

Şahinkaya Kanyonu’na geldiğimizde, bizi ilk başta Mehmet karşılıyor. (Buradaki tanıştığımız neredeyse tüm kaptanların ismi Mehmet 🙂 ) Buradaki teknelerle asıl ilgilenen ise Muhittin abi. Muhittin abi, kendi imkanlarıyla burayı geliştirmiş ve burayı turizm için geliştirmeyi kendine görev edinmiş. Gezi ve karşı tarafa taşıma yapabileceği tekneleri, Dinlenme ve Restoran amaçlı kurduğu tahta platformu var. (Duyduğuma göre bu sene biraz daha geliştirmiş alanı 🙂 ) Karşı taraftaki köye arabayla fazladan 120 km yol yapılarak gidiliyormuş. Nehir üstünden feribotla 15 dakikada arabayla birlikte karşıya geçmek mümkün. Yani buradaki tekneler hayati önem taşıyor.

Yanımıza gelip birkaç dakika muhabbet ettikten sonra bizi akşam yemeğine davet ettiler. Güzel bir melemen, salata ve içeceklerimiz teknede bizi bekliyordu. Su üstünde akşam yemeği, beklentimizin üstünde bir durumdu.

Gece uykumuz gelinceye kadar Muhittin abi ve iki Mehmet’le sohbet ettik. Burada gece uyumamızı zorlaştıran ve Muhittin Abi’yi uyandırmamıza sebep olan küçük baş belalarından bahsedeceğiz. İki tane minik köpek 🙂 Ne kadar uyumak istesek de sürekli çadırın etrafında havladılar, çadırdan ne zaman çıksak sustular.

Şahinkaya Kanyonu Köpek
İlk baş belası
Şahinkaya Kanyonu Köpek
Diğer baş belası

Şahinkaya Kanyonu Köpek

Gece dayanamayıp çadırdan çıktık ve nehir kenarında, ay ışığı eşliğinde yürüyüşe çıktık. Sonunda dayanamayıp o kadar gürültüye rağmen çadıra girip uyuduk.

Kahvaltı, Öğle Yemeği ve Müthiş Şahinkaya Kanyonu Tekne Turu

Sabah Mehmet’in kahvaltıya çağırmasıyla uyandık. Sonrasında nehir kenarındaki patikada yürüyüşe çıkıp bolca fotoğraf çektik. Kanyon’un zirvesine çıkmak için zorlu bir yol olduğunu öğrendik ama vaktimiz olmadığından bu fikri başka bir zamana sakladık.

Kahvaltı sonrası, platform üstünde
Çadırımızın Manzarası
Çadırımız için seçebildiğimiz en uygun nokta
Ezgi ve odun kırma çabaları 🙂
Muhittin abinin öğle yemeği hazırlığı
Örümcek ağı 🙂
Kendileri yaptıkları su üzerindeki platform

Döndüğümüzde, Muhittin abi et kavuruyordu. Mehmet de salatayı yaparken biz de bir şeylere yardımcı olup yemeği hazır ettik. Yemeğimizi yerken, bir yandan da birilerinin daha gelmesini, tekne turuna çıkmayı bekliyorduk. Fakat gezmeye ne gelen vardı ne giden. İki kişi için de tur fiyatlarının yüksek olduğunu, akşamki sohbetimizde öğrenmiştik.

Tam nasıl yaparız diye düşünürken Muhittin abi Mehmet’e bizi tekneyle gezdirmesini söyledi. Ne para konusunu açmıştı ne de bir şey ister gibi bakmıştı. İkimiz yapsak 50 tl ücreti var. Ama kalabalık olunca kişi başı 5 tl ye tura katılabiliyorsunuz. Böylece iki kişi harika bir tekneyle harika bir kanyon turu yaptık. (Hem de bedava! Teşekkürler Çataloğulları!)

Şahinkaya Kanyonu Tekne Turu

Buraya ister otostopla olsun ister kişisel aracınızla, mutlaka gelmeniz gereken bir yer. Burası eskiden daha ince bir nehri olan köymüş. Sonrasında yapılan baraj ve çevredeki suların buraya toplanması, burayı oldukça geniş ve derin bir hale getirmiş.

Tekne turu başladığında, kendinizi manzaraya kaptırmaya başlıyorsunuz. Kanyonun içerilerine girdikçe büyülenme devam ediyor. Filmlerden fırlamışçasına bir atmosfer var kanyonun içinde. 45 dakika civarı süren tur bize 10 dakika gibi geldi.

Tur için sözü, fotoğraflara bırakıyorum 🙂

Şahinkaya Kanyonu
Kanyon Girişi

Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu
Kanyon kenarındaki kayalık alan gerçekten çok yüksek

Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu
Fahri kaptanımız 🙂

Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu
Kanyon iç taraflarından bir manzara
Şahinkaya Kanyonu
Tekneler bu noktadan geri dönüyor
Şahinkaya Kanyonu
Manzara karşısında büyülenmemek elde değil

Şahinkaya Kanyonu Şahinkaya Kanyonu Şahinkaya Kanyonu

 

Giderseniz Muhittin abiye ve Mehmetlere selamımızı iletmeyi unutmayın. 🙂

Daha fazla fotoğraf için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İki gün boyunca harcadığımız para : 0 TL 🙂

 

Yazımızı beğendiyseniz, paylaşarak bize destekte bulunabilirsiniz. Yorumlarınızı eksik etmeyin 🙂

Son Yazılarımızdan Haberdar Ol!

E-MAIL Listemize kayıt olursanız, haftalık yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz !

Bir Cevap Yazın