Belgrad : Yugoslavya’nın Başkenti

Belgrad, Avrupa ya da Balkan turuna çıkmış hangi gezgine sorsanız mutlaka duraklarından biridir. Hırvatistan ve Makedonya sahillerinin tadını vermeyeceği düşünülse de tarihi ve parklarıyla Belgrad, en az iki gün ayrılması gereken bir şehir.

belgrad
Belgrad parkları

Eski Yugoslavya’nın başkenti olan şehir için balkan mozaiği diyebiliriz. Sosyalist dönemden kalan şehirdeki izleri yok etmemiş, aksine restore edip apartmanlarıyla tarihi binalarıyla her şeyi ayakta tutmuşlar. Şehire girdiğimizde, Üsküp’te yakaladığımız o Yugoslavya havası burada daha yoğun hissediliyor. Bu yapıların ve şehrin genel halinin, Belgrad’ı güçlü gösteren bir havası var.

Şehirdeki altgeçitlerden biri

Belgrad Doğu Avrupa’nın merkezinde olması, geçmişteki ülkeler arası ilişkileri sebebiyle kültürel olarak özel bir konumda. Bunların en başında  Kiril alfabesi, Ortodoks inancın yaygınlığı var.

Belgrad’a Otostopla Geldik ama Şehirle İlgili Hiçbir Şey Bilmiyoruz

Belgrad’a otostopla gelip şehrin girişinde indik. Otoyol şehrin daha yeni yapılanması olan Yeni Belgrad’a doğru gidiyordu. İndiğimiz noktadan otobüsle nereye nasıl gideceğimizi hiç bilmiyorduk. Daha doğrusu nereyi gezmemiz gerektiğiyle ilgili de hiçbir fikrimiz yoktu. Haritayı açıp şehrin en merkezi noktalarından birini tahmin etmeye çalıştık. Bir yerden internet bulup bir şekilde Knez Mihailova Caddesi’ni öğrendik. Hava daha aydınlıktı ve yürümeye başladık. Altgeçitler biraz ürkütücü olabiliyor ama korkmayın, bir sıkıntı çıkmaz 🙂 ve parklar çok güzel. Yorgunluğumuzu bir nebze alacak güzel havası sayesinde dinlene dinlene Knez Mihailova’ya kadar yürüdük.

Knez Mihailova’da Popcorn

Geçtiğimiz parkları ve nehir kenarlarını, çadır kurmak için inceleyerek yürüdük. Gece herhangi birine, hava karardıktan sonra çadırımızı kursak bizce ses eden olmazdı fakat biraz geç geldiğimizden ve içimizde hafif bir tedirginlik olduğundan bulabilirsek ucuz bir hostel aramaya karar verdik.

belgrad hostel
Hostelimizin önündeki cadde

Yol boyunca harcadığımız tek konaklama ücreti buradaydı. Kişi başı 10€ verip iki yataklı bir hostel odası bulduk. Daha çok yataklı odalarda daha uygun fiyatlar bulabilirsiniz ama Belgrad için 10€, son ana kaldıysanız çok yüksek bir fiyat değil.

Sabah uyandığımızda hostelde güzel bir harita bulup çıktık şehri gezmeye. Öncesinde bir kahvaltı yaptık.

Tasmajdan Park içindeki Giardino, kahvaltı yapmak için güzel bir seçim
Karışık tost 🙂
Menüde serpme kahvaltı aradık ama malesef en dolu menü bu 🙂

Belgrad Şehir Turu

Belgrad’da güneşli bir gün

St. Sava Kilisesi

St. Sava Kilisesi

Gördüğünüz bu mermer Ortodoks kilisesi Balkanların en büyük, sanırım Dünya’nın da en büyük Ortodoks Kilisesi. Bu anıtsal binanın içine yaklaşık 10.700 kişi sığabiliyor. Kilise 1936’da inşaata başladığından beri sürekli inşaat ve restorasyon halinde. İç mekan çalışmaları devam ederken, kuzey kesimi ziyaretçi ve ibadet etmek isteyenler için açık durumda.

St. Sava Kilisesi İçi
St. Sava Kilisesi İçi
St. Sava Kilisesi

Not : Kilisenin kubbesi binadan ayrı olarak eklenmiş ve tam olarak 4000 ton ağırlığında ve bunu çatıya çıkarmak tam 20 gün sürmüş. Oldukça şaşırtıcı değil mi?

Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Belgradlılar buluşma yeri belirlerken genelde şunu kullanırlar : “at the horse“. Meydandaki heykel Mihailo Obrenovic. Kendisi Sırbistan’ı, Osmanlı’dan ayırıp özgürleştiren Sırp prensi.

Cumhuriyet Meydanı’na giden yol

Meydan, tarihi ve kültürel binalarla çevrili durumda. Tiyatro ve Milli müze de bu meydanda bulunmakta. Şehrin merkezi diyebileceğimiz bu caddeye, eğer Belgrad içinde kaybolursanız ulaşması en kolay yer. Siz de bu atı kendinize buluşma yeri ilan edip, kaybolduğunuzda burada buluşabilirsiniz. Ayrıca burası Knez Mihailova Caddesi’nin de başlangıcı.

Öneri : Eğer dinlenmek istiyorsanız buraya 5 dk. uzaklıkta bulunan, Knez Mihailova’nın orta kısımlarına denk gelen Studentski Park’a gidip oturabilirsiniz.

Knez Mihailova Caddesi

Knez Mihailova Caddesi

Burası bir Türk için tam anlamıyla bir “İstiklal Caddesi”. Günümüzde İstiklal Caddesi’nin geldiği hali düşündüğünüzde, burası hala korunmuş durumda. Bizim istiklalimizin de eski günlere tekrar dönmesi dileğiyle.

Burası Doğu Avrupa’nın en güzel yaya yollarından biri. Cadde boyu sokak sanatçılarına, her türlü mağazaya ve sokak yiyeceklerine rastlayabilirsiniz. Gece, gündüz renkli ve hareketli bir yer.

Öneri : Knez Mihailova’nın bazı sokakları akşamları cafelerin tarzları ve çevrenin güzelliğinden ötürü daha romantik hale geliyor.

Skadarlija

skardarlija

Burası kaldırım taşlarıyla döşenmiş yolları olan mükemmel bir yer. Bir akşamınızı harcamak isteyebileceğiniz bir yer. Savaş sonrası yenilenen binalarıyla, en iyi ve yerel Sırp yemeklerine ulaşabileceğiniz restoranlarıyla, bolca canlı müziğe doyabileceğiniz barlarıyla size güzel bir akşam geçirtebilir.

Kalemegdan (Belgrad Kalesi)

Kalemegdan Cafe

Bu kalenin tarihi milattan önceye kadar dayanıyor. İki nehrin birleşim noktası olan bu alan, şehri ve nehirden gelecek tehlikeleri sezebilecek, kontrol altında tutabilecek bir noktada. Kaleye giriş ücretsiz fakat kalenin içinde birkaç tane farklı müze bulunuyor. Biz bu müzelere girmedik fakat girmek isterseniz hepsinin ayrı ayrı ücretleri var.

İki nehrin birleştiği nokta

Kalemegdan

Tašmajdan Park

İsminden de tahmin edilebileceği üzere (Taş Meydan). Park Belgrad içinde bulunan parkların en güzellerinden biri. Günün her saati burada koşanlar, yürüyüş yapanlar ve oturan insanlara rastlayabilirsiniz. Bence gece yarısına doğru bu parkın bir köşesine çadır kurup uyusanız kimse bir şey demez. (Yine de bir polise danışmakta fayda var.)

Aziz Mark Kilisesi

Yapımına 1833’te başlanmış bu kilisenin.

Tasmajdan’dan kilise
Aziz Mark kilisesi
Kilise içinde düğün töreni

Tašmajdan Park’ın sonunda bulunan bu kilisede bazı günler düğün merasimlerine denk gelmek mümkün. Sanırım şanslı olduğumuz günlerden biriydi, tam kiliseye girdik içeriden sesler geliyor. Bir baktık ki evlenen çift var ve törene yeni başlanmış.

Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla, Sırp bilim adamı; doğal olarak Sırbistan halkı için önemli bir kişi. Yaptığı buluşlar ve patentleriyle diğer bilim insanlarına verdiği ilhamlarla tartışmasız en büyük bilim adamlarından biri.

Nikola Tesla’nın külleri

Müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz fakat Nikola Tesla’nın hayatı ve icatlarıyla ilgili kısa belgesel, icatlarından bir kısmının birebir modellerinin çalışma prensiplerini anlatan rehber eşliğinde bunları görmek için bu müzeden bilet alabilirsiniz.

Nikola Tesla Müzesi Tur
Tesla Bobini

Müzenin sitesinden Nikola Tesla ile ilgili bilgilere ve rehberli tur saatlerine ulaşabilirsiniz. Toplamda bir saatinizi almayacak keyifli bir tur 🙂

Tesla Müzesi

Tesla’nın patentlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Belgrad Yemek Kültürü

Eminiz ki Belgrad’a adım attığınız andan itibaren sürekli acıkmak isteyeceksiniz. Karnınızı doyurabileceğiniz onlarca lezzetli yemek bulunmakta. Şehir bulunduğu konum itibariyle kültürlerin merkezinde demiştik, bu durum yemeklerine de fazlasıyla yansımış. Balkan mutfağı, Rus ve Avrupa mutfağı; hepsi bu şehirde harmanlanmış durumda.

 

Belgrad’da yiyebileceğiniz en güzel şeylerden biri de pljeskavica. Belki de bir kez daha Belgrad’a gitme sebebiniz olabilir. Çok fazla hamburger tarzı yiyecekler arayan insanlar olmasak da etinin lezzeti olsun, içinde kullandıkları soslar olsun gerçekten tadılması gereken bir lezzet.

Yaklaşık 5-6 Euro
Mega Mesko
Cumhuriyet meydanındaki mega mesko’nun konumu

Zaten balkanlara geldiyseniz buralarda pizzanın ne kadar güzel yapıldığına çoktan şahit olmuşsunuzdur. Bkz : Üsküp’teki Pizza

Diğer yemekler bizim alışık olduğumuz tatlar. Börek ve döner burada da fazlasıyla tüketiliyor.

Belgrad’da Toplu Taşıma Sistemi ve Nasıl Ücretsiz Binilir

Belgrad’da yeni, eski tramvay sistemleri ve otobüsler ile şehrin her yerine kolayca ulaşmak mümkün. Günlük, birkaç binişlik kartlar bulunduğu gibi tek binişlik kartlar da satılmakta ve bu kartları otobüse binerken okutup, ininceye kadar yanınızda taşımanız gerekiyor. (Kontroller olabiliyor.)

Biz pazar günü otostop çekeceğimiz noktaya ulaşmak için otobüse binmemiz gerekiyordu. Hostel sahibiyle konuşurken toplu taşıma araçlarındaki kontrolcülerin hafta içi mesai saatleri içinde (8-17:30), pazar günleri ise çalışmadığını öğreniyoruz. Sırbistan’da biletsiz yakalanmanın cezası biraz yüksek bu yüzden riski alıp almamanız sizin sorumluluğunuzda. Size bu konuda bir kaç önerimizi yazalım.

  • Kontroller, otobüs kartı olan BusPlus kartların, kontrol eden görevlinin elindeki cihaza takılmasıyla yapılıyor. Normal BusPlus kartlar mavi renkli iken, kontrol görevlilerinin kartları kırmızı renkli. Eğer otobüse binerken cihaza kırmızı kartlı birinin bindiğini görürseniz bir sonraki durakta inin.
  • Hafta içi 08:00 – 18:00 arasında biletsiz binmemeye çalışın. Geri kalan saatler ve pazar günleri kontrol olmuyor.
  • Kaçma şansınızın olmadığını hissediyorsanız ve yanınızda kart yoksa o durakta binmiş gibi yapıp şoförden bilet almaya gidin. Normal karttan pahalı ama yiyeceğiniz ceza kadar pahalı değil 🙂
  • Bu konuda ve yurt dışında herhangi bir durumda çaresiz kaldığınızda, aptal turist rolüne bürünün. Ama rol yapmayın, yaptığınız şeye kendiniz bile inanın. Bindiğiniz durakta otobüs bileti satan hiçbir yer olmadığını, nasıl alacağınızı bilmediğinizden bahsedin. Hatta görevli memur İngilizce bilmiyor olsa gayet seri bir şekilde durumu anlatarak konuşmasına fırsat bile vermeyin. 🙂

Belgrad, insanların yaşantısını gözlemleyip örnek alınması gereken bazı şeylere sahip; Çocuklarına karşı davranışları, insanların birbirlerine karşı saygıları vs. Gidip görün ve mümkün olduğunca yerel halkla tanışıp, konuşmaya çalışın.

 

Bu yazıyı paylaşın ve aşağı bölümden yorum yapın ki daha çok kişiye ulaşabilelim 🙂

 

Belgrad Turumuzdan Diğer Fotoğraflar

Belgrad sokakları
belgrad
Belgrad parkları

İki nehrin birleştiği nokta
Moskova Otel
Bombalanmış binalar aynı şekilde duruyor
BeoGrad 🙂

Kalenin girişindeki park
Belgrad meclis binası
Belgrad meclis binası
Meclis binası önündeki yol

Tesla Müzesi
Tesla Müzesi

Müze defteri

Graffitiler

Son Yazılarımızdan Haberdar Ol!

E-MAIL Listemize kayıt olursanız, haftalık yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz !

One thought on “Belgrad : Yugoslavya’nın Başkenti

Bir Cevap Yazın